
Napriek možnostiam moderného vykurovania kotlami, či klimatizáciou vykurovanie kozubom sa stále teší obľube.
Vykurovanie kozubom na chate či v byte má nesporne svoje čaro. Aby ste pri ňom strávili príjemné chvíle, je dôležité premyslieť si zopár dôležitých vecí. Ak by ste ich zanedbali, bolo by raz–dva po romantike.
1. Vhodné drevo
Najvhodnejšie drevo na kúrenie v kozube je tvrdé drevo ako napríklad buk, dub, agát alebo hrab. Nevhodné je mäkké a práchnivejúce drevo pretože dáva málo tepla. Brezové horí modrastým plameňom a nepraská, smrekové zasa praská, ale jemne a navyše pekne horí. Netreba to s ním však preháňať, pretože by vám živicou rýchlo začmudilo kozubové dvierka.
2 Výber dvierok
V ponuke sú dva druhy dvierok – otváravé alebo výsuvné. Praktickejšie sú výsuvné, pretože pri prikladaní dreva ich nemusíme celé otvárať a dym z kuzubu vám neprenikne do celého bytu.
3 Čisté sklo
Aby bolo oheň v kozube dobre vidieť a sklo sa rýchlo neznečistilo, nemali by ste kúriť vlhkým ani mäkkým drevom. Na čistenie skla na kozubových dvierkach je na trhu dostatok čistiacich prostriedkov, ale načo si zbytočne pridávať starosti, keď sa im dá vyhnúť?
4 Za menej peňazí
Ak chcete úspornejšie a bezpečnejšie kozubové vykurovanie, nahraďte kozub s otvoreným ohniskom za kozubovú vložku, ktorá zosiňuje sálavé účinky kozuba. Teplo z otvoreného kozuba sa pohybuje pri 30 %, vložka ho zabezpečí až na 80 % a keď oheň vyhasne, postará sa o to, aby tepelný výkon klesal pozvoľne.
Pipravila: Ružena Škulecová, Foto: Shutterstock, archív firiem