
Gaštany patria medzi obľúbené jesenné pochúťky. Konzumujú sa pečené aj varené, v sladkých aj v slaných pokrmoch. Táto chutná delikatesa poteší každý maškrtný jazýček a nie náhodou sa do nej zamilovali aj gurmáni, ktorí patria k tým najnáročnejším.
V modernej gastronómii sa gaštany využívajú celoročne. Varené gaštany tvoria vynikajúci základ nielen do sladkých krémov a dezertov, ale aj do slaných plniek a polievok. Používajú sa aj ako príloha k mäsitým pokrmom.
Plody gaštana jedlého majú vysokú nutričnú hodnotu – obsahujú škrob, bielkoviny, vitamíny a triesloviny. Z minerálov sa v nich nachádza najmä železo, draslík, fosfor a horčík. Gaštany podporujú dobré trávenie a posilňujú celý imunitný systém. Používajú sa v gastronómii a v potravinárstve, no tiež vo farmaceutickom priemysle, pridávaním do rôznych liečiv. Z gaštanu jedlého sa využívajú nielen plody, ale aj listy, kôra a drevo.
Gaštan jedlý vyrastá do výšky tridsať metrov, má kopijovité listy a plody obalené v ostnatých čiaškach. Dospelý strom má okolo 60 až 150 kilogramov plodov ročne. Hoci gaštan je opeľovaný prevažne vetrom, medujú na ňom aj včely. Gaštanový med je charakteristický svojou typickou arómou a mierne horkastou chuťou. Kvalitné gaštanové drevo je svojimi vlastnosťami podobné drevu dubovému, je maximálne pevné a dobre odoláva hnilobe.