
Vákuum je výborný pomocník v kuchyni. Prichystáte s ním doteraz neznáme jedlá a potraviny si udržia mnohokrát dlhšiu sviežosť – surové rovnako, ako varené.
Zdravý životný štýl nie je trendová záležitosť. Je to vec váženia si seba samého, spôsob, ako si čo najdlhšie udržať dobrú kondíciu, zdravie a pozitívny pohľad na život. Zdravý životný štýl neznamená len dostatok pohybu a vyvážený jedálniček. Je to aj spôsob prípravy a skladovania jedla. Vákuum je v tomto veľmi dobrým pomocníkom.
5-krát dlhšia čerstvosť vo vákuu
Vákuovanie je mimoriadne užitočné pri skladovaní potravín, pretože uchováva ich čerstvosť až 5-násobne dlhšie. Vo vákuu možno skladovať nielen mäso a zeleninu, ale hoci aj už navarené jedlo a nachystať si tak jedálniček na pár dní dopredu. Potom je už len na vás, či uprednostníte balenie v plastovom vrecku alebo vákuovacej dóze. So špeciálnym uzáverom môžete vákuovať aj tekutinu vo fľaši. Vákuová zváračka potravín CATLER VS 8011 s profesionálnymi parametrami a veľkým displejom dokáže ešte viac, než len odsať vzduch z vrecúška, dózy alebo fľaše. Potraviny s ňou môžete vákuovať alebo hygienicky zabaliť, pripraviť na varenie sous-vide, dokáže dokonca nafúknuť vrecko pre uchovávanie byliniek. Integrovanou pečiatkou vyrazíte dátum do zvaru, takže vždy presne viete, ako dlho sú potraviny zabalené. S vákuovačkou CATLER VS 8011 tak výrazne znižujete množstvo nespotrebovaných potravín a hotového jedla.
Delikatesy vzduch nepotrebujú
Ešte donedávna bolo na vrchole rebríčka zdravej prípravy potravín varenie v pare. Dnes ho zosadila príprava vo vákuu – sous-vide. Podstatou varenia vo vákuu (sous-vide) je zabalenie suroviny do špeciálneho vrecka, z ktorého sa vysaje vzduch a jedlo sa varí v cirkulujúcej vode presne stanovený čas pri presnej teplote v rozmedzí medzi 56 – 95 °C. Jedlo zostáva šťavnaté, pretože šťava z neho nevyteká a stráca tak max 10 % svojej hmotnosti, na rozdiel od bežného varenia, kedy je úbytok až cca 40 %. Nedochádza ani k stratám minerálov, vitamínov a ďalších prospešných látok, chuť aj farba zostávajú autentické. Suroviny pred prípravou sous-vide môžete osoliť aj nakoreniť, stačí však použiť menšie množstvo, ako zvyčajne. Vyhnite sa len olivovému oleju a alkoholu, tie si s chuťou vákuovo vareného jedla nerozumejú.