
Veľká noc je najstarším kresťanským sviatkom a k nej neodmysliteľne patrí aj množstvo symbolov – malé kuriatka a zajačiky, maľované kraslice, korbáče, bahniatka a domáce sladké dobroty.
Veľkonočné sviatky sa nezaobídu bez ľudových tradícií – bez oblievačky a šibačky, no ani bez výslužky pre šibačov. Zapojte do veľkonočného varenia a pečenia aj svoje deti, pripravte s nimi chutné dobroty na slávnostný stôl. Tu je recept na ozdobné lízanky, na ktorých si pochutí nielen celá rodina, ale aj návštevy.
Prísady na cesto: 1 balenie Brownies, 80 ml vody, 80 ml oleja, 2 vajcia, 180 g zmäknutého masla, 1 zarovnaná KL vanilkovej arómy a 150 g práškového cukru. Prísady na ozdobenie: 1 balíček svetlej polevy svetlej, 1 balíček tmavej polevy tmavej a 1 balenie tubičiek na zdobenie.
Postup: Na prípravu cesta vysypeme zmes na brownies do misy, pridáme vodu, olej, vajcia a pripravíme podľa návodu na obale. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 180 °C a teplovzdušná rúra: 160 °C. Doba pečenia asi 35 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Potom vyšľaháme maslo s arómou a s cukrom dohladka. Vychladnuté cesto rozdrobíme a ručne premiesime s vyšľahaným maslom. Cesto odložíme asi na dvadsať minút do chladničky mierne stuhnúť. Z cesta vytvoríme guľôčky. Potom rozpustíme polevy podľa návodu na obale. Okraje špajdlí namáčame do polevy a zapichneme do guľôčok. Špajdle napicháme do polystyrénu a odložíme do chladničky stuhnúť. Guľôčky namáčame do polevy a po zaschnutí ozdobíme podľa vlastnej fantázie.