
Aj vy si radi občas osladíte život, respektíve ulahodíte svojim chuťovým pohárikom niečím sladkým? Nemusíte to byť čokoláda. Čo takto lyžička lahodného a zdravého medu? Ten by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
Med je najstaršie prírodné sladidlo. Ľudstvo pozná jeho účinky už celé tisícročia. Avšak nezaškodí si tieto účinky pripomenúť a možno objavíte aj niektoré, o ktorých ste doteraz ani netušili. Prečo by teda nemal doma chýbať med?
Pozitívne účinky na organizmus
Asi najznámejšie sú antibakteriálne účinky medu. Zabraňuje napríklad šíreniu baktérií pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Med má však aj protizápalové účinky, posilňuje centrálnu nervovú sústavu, podporuje trávenie a všeobecne dobre pôsobí na žalúdok. Taktiež pomáha detoxikovať organizmus, zlepšuje spánok, podporuje činnosť srdca, pomáha pri bolestiach hlavy a pozitívne vplýva aj na psychiku.
Med zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky, posilňuje imunitu organizmu a môže tak byť účinnou prevenciou voči prechladnutiu, angíne, zápalu priedušiek a nádche. Rovnako môže slúžiť ako zdroj okamžitej energie. Obzvlášť pre ženy môžu byť zaujímavé jeho účinky na pleť, keďže med pomáha pri liečbe akné a regenerácii pokožky.
Kryštalizácia medu nie je chyba
Často sa pri predaji medu hovorí o jeho kryštalizácii, respektíve cukornatení. Ak vám niekto bude tvrdiť, že dobrý med by nemal kryštalizovať, nie je to tak. Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu. Ak chcete med vrátiť do tekutého stavu, zahrejte ho v teplej vode s teplotou maximálne 42° C. Najčastejšie si med zvykneme dávať do čaju. Ak však chcete zachovať všetky jeho uvedené liečivé vlastnosti, nedávajte ho do čaju ihneď. Počkajte pokiaľ teplota neklesne pod spomínaných 42° C. Autor: Ross Helen, Foto: Shutterstock.com