
Ako vám trávi? Ak potrebujete zvýšiť chuť do jedla a podporiť trávenie, nevyhýbajte sa polievkam. Pri ich príprave preferujte domácu hydinu, čerstvú zeleninu, zelené vňate a rôzne bylinky, ktoré posilňujú zdravie.
Dobrému tráveniu lahodí kvalitná strava a pravidelná životospráva. Dôležité je, aby denný jedálny lístok obsahoval aj teplé tekuté pokrmy, ktoré neodmysliteľne patria do zdravej kuchyne. Výdatná polievka je základ stravovania, ktorý pohladí žalúdok – zasýti aj zahreje. Človek vďaka polievke prijíma do tela dôležité tekutiny spolu s vitamínmi, minerálmi a ďalšími výživnými látkami, ktoré sú pre zdravie nenahraditeľné.
Je dávno potvrdené, že číry mäsový alebo zeleninový vývar patrí do jedálneho lístka aj tých gurmánov, ktorí si chcú udržať nielen dobré zdravie, ale aj štíhlu líniu. Tekutý pokrm možno podávať ako samostatný chod alebo ako pokrm pred hlavným jedlom. Vývar zo zdravého mäsa, zeleniny, korenín a iných ingrediencií, skvelo pripraví žalúdok na trávenie ďalšieho chodu – tuhej potravy. Či varíte vývar z hydiny a zeleniny alebo polievku krémovej konzistencie, pri tepelnej úprave mäsa sa vyhnite chemickým prísadám a nadmernému soleniu, ktoré do zdravej kuchyne nepatrí.
Okrem hydiny a zeleniny, sú vítané tiež bylinky a koreniny, ktoré vplývajú nielen na chuť pokrmu, ale aj na dobré trávenie. A ak chcete v akejkoľvek polievke zachovať čo najviac živín, žiadne ingrediencie nevarte dlhšie, než je to nevyhnutné. Pokiaľ varíte gulášovú polievku, tú je možné zahustiť nielen zásmažkou alebo zátrepkou, ale aj postrúhanými zemiakmi a desiatovú polievku mäsovými guľôčkami. Zeleninové polievky môžete zahustiť rozšľahaným vajíčkom, detskou krupicou či ovsenými vločkami. Čo sa cestovín týka, ideálnymi cestovinami do vývarov sú celozrnné cestoviny. Okrem klasických pšeničných rezancov však možno siahnuť aj po cestovinách zo slnečnicovej, tekvicovej, mandľovej, ľanovej, ražnej, sezamovej či cícerovej múky.