Vôňa chutného jedla vyčarí úsmev na tvári a dodá dobrú náladu. Kuchyňa je jednou z najdôležitejších miestností v našich príbytkoch. Jednak preto, že jedlo je základ ľudskej existencie a tiež preto, že kuchyňa je miesto, ktoré reprezentuje teplo domova.

Oddeliť kuchyňu od obývacej časti domácnosti alebo ju nechať ako súčasť celodenného života rodiny? Každý človek je jedinečný, každý má iné návyky a rituály. No práve vďaka týmto individuálnym návykom a rituálom, vďaka zaužívanému spôsobu života, si každý na túto otázku môže jednoducho a výstižne odpovedať sám.

Výhody a nevýhody

K výhodám samostatnej – oddelenej kuchyne od obývacej časti domácnosti, je eliminácia hluku a zápachu, ktorý vzniká pri varení. Mám klientov, ktorí by nechceli mať kuchyňu ako súčasť obývacej izby ani za svet. Pri jedle by ich vyrušoval televízor umiestnený v spoločenskej zóne a pri sledovaní televíznych programov by ich rušil zvuk mixéra či umývačky riadu. Koho tieto zvukové „detaily“ otravujú, ten určite patrí medzi ľudí, ktorí potrebujú oddelenú kuchyňu. A aké výhody má kuchyňa, ktorá je súčasťou obývacej časti domácnosti? Výhod je niekoľko. Z môjho pohľadu je najzásadnejšou výhodou to, že gazdinka môže byť aj pri varení s rodinou. Ja osobne varím často a veľa. A keď nevarím, tak pripravujem kávu, čaj alebo niečo iné. Keď príde návšteva, nikdy mi neunikne žiaden rozhovor a stále som súčasťou rodiny. Ďalšou výhodou je tiež to, že ak sa dva priestory spoja, vznikne namiesto dvoch menších miestností jedna veľká a vzdušná miestnosť, kde si každý člen rodiny môže nájsť svoje obľúbené miestečko. A tým, že sa priestor zväčší, ponúka aj viac dispozičných, funkčných a estetických riešení.

Dispozičné riešenie

Z hľadiska dispozičného riešenia je pri návrhu vybavenia kuchyne potrebné prihliadať na veľkosť priestoru a jeho možnosti. Na základe pôdorysu je možné priestor navrhnúť efektívne. Pokiaľ staviate vlastný dom, odporúčam dať najskôr navrhnúť kuchyňu odborníkovi a podľa potreby upraviť projekt tak, ako to vyhovuje vám. Rozmery miestnosti však limitujú vždy. Takže veľkosť priestoru je základným kľúčom výsledného efektu. No mnohokrát určité predstavy daný priestor neumožňuje realizovať ani vtedy, ak je rozmerovo veľkorysý. Ak ale patríte medzi tých šťastlivcov, ktorým je dopriaty adekvátny priestor na splnenie všetkých požiadaviek o vysnívanej kuchyni, tak v takejto kuchyni sa vám určite bude radostne žiť.

Pracovný trojuholník

Základné pravidlo v kuchyni znie – všetko mať poruke. Skladovacia zóna má byť hneď pri vstupe do kuchyne. To sa týka potravinovej skrine i chladničky. Ďalej nasleduje umývacia zóna, pretože potraviny následne umývame  a potom nasleduje varná zóna. Vo svete profesionálov sa kuchyňa navrhuje podľa tzv. pracovného trojuholníka. V prípade kuchýň v tvare L a U každý vrchol trojuholníka predstavuje jednu zo spomínaných zón. Toto je základ efektívneho rozvrhnutia kuchyne, pričom veľkosť trojuholníka má stanovené aj svoje rozmery. Pri zariaďovaní kuchyne je dobré mať na pamäti tiež to, aby medzi varným panelom a umývacou zónou bol dostatočný priestor. Optimálny je jeden meter. Ak bude táto vzdialenosť väčšia, môže to byť nekomfortné pri výkone bežných činností – zlievanie cestovín či opláchnutie varešky. A aká je ideálna výška pracovnej plochy? K výške pracovnej dosky je potrebné spomenúť, že ak si dávate navrhovať kuchynskú linku na mieru, máte možnosť voľby. V minulosti sa používala výška hornej hrany pracovnej dosky 85 centimetrov, prípadne 87 centimetrov. V súčasnosti je preferovaná výška 90 centimetrov, čo je optimálna výška pre muža aj ženu.

Svetelné variácie

Dôležitým prvkom pri prácach v kuchyni je osvetlenie kuchynskej linky. Pracovať v prítmí alebo pri nesprávne navrhnutým osvetlení sa dá len ťažko. Kuchyňa má byť osvetlená centrálne aj lokálne. Centrálne osvetlenie nemusí byť príliš silné a dokonca nemusí byť ani v strede miestnosti. Pokojne stačí aj LED podsvietený strop, prípadne nástenné osvetlenie. Dôležitejším prvkom je osvetlenie pracovnej dosky. Tá má byť osvetlená po celej ploche. V prípade, ak má kuchyňa väčšie rozmery, je dobré umiestniť spínače na obe strany. A zabudnúť netreba ani na dostatočný počet elektrických zásuviek. Jedna na každej strane je určite málo. Dekoračné osvetlenie sa v kuchyni zvykne situovať najmä nad jedálenský stôl. Ideálne je, ak je svietidlo stmievateľné, aby bolo možné intenzitu osvetlenia regulovať. Dekoratívne osvetlenie sa zvykne inštalovať aj k barovej časti kuchynskej linky, nad pult rýchleho občerstvenia. Čo sa osvetlenia kuchynského ostrovčeka týka, ten tiež potrebuje kvalitné svietidlá, aj elektrické zásuvky.

V jednoduchosti je krása

V súčasnej dobe sa kuchynské linky dizajnovo približujú tvarosloviu obývacích stien. Dizajnéri vymýšľajú rôzne spôsoby, ako linky v priestore doslova zakryť. Vnútorné vybavenie kuchynských liniek má nespočetné množstvo rôznych funkčných riešení, praktických usporiadaní a vychytávok. Ťažko povedať, čo je dnes trendy kuchyňa, no z môjho pohľadu je menej často viac. V jednoduchosti je krása – tvary, materiály a farby v kuchyni netreba zbytočne prekombinovať. Vo svete interiérového dizajnu má prírodné drevo a kameň svoje nenahraditeľné miesto, no dodnes nevieme ovplyvniť ich vlastnosti. Preto výrobcovia ponúkajú rôzne imitácie prírodných materiálov, aby život v kuchyni bol jednoduchší. Pokiaľ sa chcete v tejto oblasti lepšie zorientovať, poraďte sa s bytovým architektom alebo s interiérovým dizajnérom, ktorí majú prehľad nielen o aktuálnych novinkách, ale aj o overených praktických materiáloch, ktoré súčasný trh ponúka. Beáta Kozáčková www.kozackova.sk