
Okrem zaváranín si z domáceho ovocia gazdinky pripravujú do zásoby na zimu aj chutné džemy, marmelády a lekváry. Džem má rôsolovitú konzistenciu a obsahuje kúsky ovocia. Marmeláda je hutnejšia a obsahuje viac ovocnej dužiny. Lekvár sa kvôli pevnejšej konzistencii varí najdlhšie.
Máte radi múčniky? Jedlá z múky – palacinky, lievance, buchty, koláče, zákusky a iné dezerty v kombinácii s chutným domácim džemom potešia aj tie najmaškrtnejšie jazýčky. Tu je skvelý recept na koláč s ovocným džemom – vyskúšajte!
Koláč s ovocným džemom
Na lahodný koláč s ovocným džemom budete potrebovať: 2 vajcia, 500 g polohrubej múky, 200 g masla, 250 g práškového cukru, 10 g vanilkového cukru, 1malú lyžičku prášku do pečiva a 200 g džemu podľa vlastného výberu. Postup: Maslo roztopte, zmiešajte s múkou a s práškom do pečiva. Do zmesi pridajte cukor, vajcia, vanilkový cukor a vypracujte cesto. Cesto rozdeľte na dve časti. Prvú čas odložte do mrazničky, druhú vyvaľkajte a celú plochu potrite ovocným džemom v hrúbke asi jedeného centimetra. Druhú polovicu cesta z mrazničky nastrúhajte na vrch koláča a dajte piecť. Pred podávaním môžete koláč posypať aj práškovým cukrom.