Tuniak žije v moriach a v oceánoch. Jedná sa o najčastejšie lovenú a konzumovanú morskú rybu. V kuchyniach celého sveta sa varí čerstvá aj mrazená, v konzervách ju dostanete vo vlastnej šťave alebo v oleji.

Tuniak je zdrojom bielkovín, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, obsahuje minerály – fosfor, draslík, horčík, selén, sodík a vitamíny – A, B6 a B12. V tejto rybe nechýba ani niacín, tiamín a riboflavín. V modernej gastronómii možno mäso z tuniaka použiť v teplej i v studenej kuchyni. Ak radi používate konzervovaného tuniaka, tu je recept na skvelú desiatu či olovrant.

Suroviny

  • tuniak vo vlastnej šťave
  • cesnakový dresing
  • sušený zázvor
  • avokádo
  • šalátová uhorka

Postup

Uhorku nakrájajte na dlhé tenké plátky. V miske zmiešajte tuniaka bez šťavy, cesnakový dresing a zázvor. Avokádo nakrájajte na malé hranolčeky tak, aby dĺžkou zodpovedali šírke uhorkového plátku. Na každý plátok naneste a rozprestrite trošku zmesi, na okrej dajte avokádový hranolček a všetko spolu zmotajte do rolky. Alebo uhorku nakrájajte na hrubšie kolieska a pomocou lyžičky naneste navrch zmes a každé koliesko následne ozdobte kúskom avokáda.