
Milujete grilovanie – tie krásne letné okamihy, kedy môžete spoločne tráviť čas vonku s blízkymi a popri chutnom jedle sa s rodinou či s priateľmi rozprávať a zabávať?
Aby grilovanie bolo úspešné, dbajte nielen na výber mäsa, ale aj na výber ostatných ingrediencií. Mäsité pokrmy je dobré dochutiť koreninami a čerstvými bylinkami. Skvelý šmrnc jedlám dodá rozmarín, koriander, estragón, majorán či oregano, ktoré navyše podporia aj dobré trávenie. Či sa rozhodnete grilovať mäso rybie, kuracie, bravčové, hovädzie alebo jahňacie, pri kúpe nepodceňte jeho kvalitu a čerstvosť. A ako pripraviť marinádu?
Medzi základné ingrediencie do marinády na mäso z hydiny a rýb patrí olivový olej, biele víno, jemne nasekané bylinky, cibuľa, cesnak, soľ a koreniny podľa chuti. Na bravčové mäso je to olivový olej, maslo, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie a mnohé druhy byliniek – rozmarín, tymian, šalvia a iné. Výslednú kvalitu mäsa ovplyvňuje štruktúra, hrúbka a vnútorná teplota mäsa na začiatku grilovania. Následne je dôležitý stupeň žiaru a dĺžka tepelnej úpravy.
Vyskúšajte tento recept! Na grilovanú kuraciu pečienku so šampiňónmi budete potrebovať tieto suroviny: kuracia pečienka, čerstvé šampiňóny, šunka, mleté čierne korenie a soľ. Postup: pečienky opláchneme, nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Nakrájané vnútornosti, šampiňóny a menšie kúsky šunky striedavo napichneme na kovové ihlice, ktoré položíme na gril a grilujeme. Pokrm podávame s čerstvými uhorkami, paradajkami a paprikami.