
Špajza, čiže akási chladnejšia miestnosť, určená na skladovanie potravín, sa z modernej bytovej architektúry akosi vytratila. Veď máme predsa chladničky, tak prečo uberať priestor v domácnosti miestnosťou „len“ na skladovanie potravín?
Vo všeobecnosti nám chladnička dáva možnosť dlhšie skladovať rôzne potraviny bez toho, aby sa pokazili. Avšak keď si z obchodu prinesiete potraviny domov, nedávajte ich všetky automaticky do chladničky. A nedávajte tam ani niektoré z tých potravín, o ktorých ste si zrejme vždy mysleli, že do chladničky jednoznačne patria.
Paradajky automaticky do chladničky? Omyl
Ktoré potraviny, ktoré máte v chladničke, by ste mali skladovať inde? Typickým príkladom sú paradajky. Pôsobenie chladného vzduchu ich oberá o chuť a paradajky môžu v chladničke „zmúčnieť“. Ideálnym miestom pre skladovanie paradajok je špajza či pivnica, ktorú však nemá k dispozícii každý. No pokiaľ nemáte doma príliš teplo, môžete paradajky nechať v košíku v rohu kuchynskej linky.
Ako skladovať uhorky, cibuľu a bylinky
Paradajky však nie sú jediným druhom chutnej zeleniny, ktorej je lepšie, keď ju nedáte do chladničky (iba ak nemáte na výber). Zaradiť sem môžeme aj uhorky a všeobecne zeleninu či ovocie s vysokým obsahom vody. Čo sa uhoriek týka, tie v chladničke strácajú vôňu a chuť, môžu dokonca skysnúť a celkom rýchlo v nej zmäknú.
Niekto zvykne do chladničky dávať aj cibuľu. Cibuľa v chladničke však môže rýchlo zmäknúť a splesnivieť. Prílišný chlad je tak pre ňu rovnako zlý, ako priame slnko. Cibuľu preto skladuje na suchom, tmavom mieste, v ktorom je nižšia teplota ako izbová. Do chladničky ju dajte len v prípade, že ju pri varení nespotrebujete celú a polovica z nej alebo iný kus vám ostane. Používate vo svojej kuchyni bylinky? A kde ich skladujete? V chladničke? Tak to tiež nie je príliš šťastné riešenie. Bylinky totiž pohlcujú pachy a v chladničke je pachov celkom dosť. Svoju vlastnú arómu tak strácajú a vädnú. Lepším riešením je nechávať ich v pohári s vodou. Autor: New Africa, Foto: Shutterstock.com