Citróny harmonizujú pH v tele, pozitívne vplývajú na hydratáciu organizmu. Posilňujú nielen imunitný systém, ale podporujú aj pamäť a sústredenosť. Citrónová šťava skvelo čistí pečeň, obličky a tiež zlepšuje zrak.

Citróny pomáhajú obnoviť rovnováhu kyselín a zásad v tele. Obsahujú množstvo vitamínov – najmä vitamín C, ktorý chráni organizmus pred infekciami. Z minerálov obsahujú fosfor, sodík, draslík, vápnik, železo a iné zdraviu prospešné prvky.  Tieto citrusové plody sa používajú v teplej aj v studenej kuchyni, sú skvelou ingredienciou do slaných aj sladkých pokrmov. Pokiaľ máte radi citrónové maškrty, tu je recept na skvelý citrónový krémeš.

 

Na citrónový krémeš budete potrebovať tieto suroviny na cesto:

500 g lístkového cesta

Suroviny na náplň:

1 l polotučného mlieka

3 žĺtky

2 balíčky pudingu – aróma citrón

2 zarovnané KL hladkej múky

250 g zmäknutého masla

100 g práškového cukru

500 ml smotany na šľahanie

2 balíčky stužovača šľahačky

Suroviny na ozdobenie:

citrónové plátky a práškový cukor

Príprava:

  1. Na prípravu cesta rozdelíme lístkové cesto na dve polovice. Z každej polovice vyvaľkáme plát s rozmermi 30 × 40 cm. Prvý plát položíme na vymastený plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Rovnakým spôsobom upečieme druhý plát. Elektrická rúra: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň. Pláty necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu náplne zmiešame 250 ml mlieka so žĺtkami, citrónovým pudingom a múkou, nalejeme do 750 ml vriaceho mlieka. Uvaríme krém a necháme ho za občasného miešania úplne vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň do peny. Po častiach do masla zašľahávame vychladnutý krém. Náplň rozotrieme na jeden plát a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
  3. Smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň dotuha. Šľahačku nanesieme na stuhnutú náplň a rozotrieme.
  4. Druhý plát opatrne uložíme na náplň a krémeš odložíme do chladničky. Pred podávaním nakrájame, posypeme cukrom a ozdobíme tenkými citrónovými plátmi.