Čerstvý hlávkový šalát sa na jar hojne pridáva do rôznych miešaných šalátov, tiež sa využíva pri príprave jarných polievok a prívarkov. Obsahuje len minimum kalórií, preto je vhodný aj pri redukčnom stravovaní.

Hlávkový šalát podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a zlepšuje zužitkovanie bielkovín v tele. Obsahuje množstvo vlákniny, vitamíny A, B, C, E a K, tiež kyselinu listovú a pantotenovú. Z minerálnych látok sa v hlávkovom šaláte nachádza železo, vápnik, sodík, zinok, fosfor, horčík, draslík, mangán, chróm, selén a iné prvky. Táto chutná listová zelenina sa nachádza v mnohých skvelých receptoch – tu je jeden z nich.

Na jarný šalát budete potrebovať: hlávkový šalát, kuracie mäso, cestoviny, sterilizovanú kukuricu, olivový olej, vajíčka uvarené natvrdo, soľ, čierne mleté korenie, petržlenovú vňať a šťavu z citróna. Na kocky pokrájané a tepelne spracované kuracie mäso zmiešajte v miske s uvarenými cestovinami a s pokrájanými šalátovými listami. Pridajte kukuricu, nadrobno posekané vajcia a petržlenovú vňať. Zmes osoľte, okoreňte, premiešate s olivovým olejom a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pred podávaním nechajte postáť v chlade.