Prechod alebo klimaktérium je obdobie v živote ženy, kedy v tele dochádza k zníženiu tvorby hormónov vo vaječníkoch. Trvá niekoľko mesiacov alebo rokov, má viacero príznakov a prejavov, ktoré sú veľmi individuálne a rôznorodé.

Klimaktérium súvisí s útlmom činnosti pohlavných orgánov. Má tri základné fázy – menopauza, perimenopauza a postmenopauza. Prechod nie je choroba, no zaslúži si zvýšenú pozornosť. Spočiatku sa prejavuje výkyvmi v dĺžke menštruačného cyklu a zmenami v intenzite krvácania. Nasledujú rôzne vonkajšie prejavy – návaly tepla, potenie, búšenie srdca, kolísanie krvného tlaku, zmeny nálad, zvýšená únava, poruchy spánku, nárast hmotnosti a iné.

V klimaktériu dochádza k poklesu funkcie vaječníkov a k rôznym zmenám v ženskom organizme. Preto ženy, ktoré prechádzajú týmito hormonálnymi zmenami, môžu určité situácie vnímať citlivejšie, než obvykle. No aj toto životné obdobie je možné prekonať s menším množstvom nepríjemných zážitkov, pokiaľ sa preferuje zdravý životný štýl – ak má telo kvalitnú výživu a pravidelný pohyb. Ženy, ktoré sú fyzicky aktívnejšie a dbajú o svoje zdravie, môžu mať aj prejavy spojené s klimaktériom menej výrazné.

Žena prechádza počas života viacerými obdobiami, ktoré súvisia s hormonálnymi zmenami. Pri klimaktériu dochádza v organizme k poklesu funkcie vaječníkov, čo spôsobuje aj pokles hladiny estrogénov v tele. Objavujú sa návaly tepla a potenie, koža sa stáva suchšou a menej pružnou. Môžu sa objaviť aj pocity tlaku v hlave a brnenie v končatinách. Neobvyklým príznakom nie je ani nespavosť a priberanie. Vyskytuje sa zvýšená únava, podráždenosť a nervozita, čo vplýva aj na kvalitu partnerských vzťahov.

V období klimaktéria potrebuje žena dostatok telesného pohybu na čerstvom vzduchu a dôležitú úlohu zohráva aj kvalitná výživa – strava bohatá na ryby, strukoviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovocie, zeleninu, orechy, semená, klíčky a iné. V prechode je dobré zvýšiť príjem fytoestrogénov, ktoré sa nachádzajú v sóji, v tofu, v slnečnicových a v ľanových semienkach či v celozrnnej múke. Odporúčajú sa konzumovať aj potraviny s obsahom bóru, ktoré zvyšujú v tele hladinu estrogénov. Estrogény možno dopĺňať aj konzumáciou ovocia – jablká, hrušky, hrozno a broskyne, aj konzumáciou orechov a strukovín – šošovica, hrach a fazuľa. Odporúčané sú tiež morské ryby a morské plody.