
Tekvica úžasne podporuje imunitu a trávenie. Je bohatá nielen na vodu, vlákninu a vitamíny, ale aj na minerály – najmä železo, draslík, meď, zinok, mangán, horčík a vápnik.
Ako pripraviť zdravú, chutnú, tekvicovú polievku? Na krémovú tekvicovú polievku budete potrebovať tieto suroviny: tekvica, zemiaky, mlieko, smotana na varenie, múka, soľ, bobkový list, celé čierne korenie, citrónová šťava, kyslá smotana a čerstvé alebo sušené bylinky podľa vlastného výberu na dozdobenie.
Príprava: Ošúpané zemiaky pokrájame na malé kocky a vložíme do hrnca. Pridáme nastrúhanú tekvicu, podlejme vodou a spolu dusíme do polo mäkka. Potom pridáme smotanu na varenie, bobkový list a celé čierne korenie. Keď zmes zovrie, pridáme zátrepku z mlieka a múky. Za stáleho miešania chvíľu povaríme. Na záver zmes rozmixujeme ručným mixérom, osolíme a pridáme citrónovú šťavu. Na tanieri polievku dozdobíme čerstvými alebo sušenými bylinkami podľa chuti, prípadne lyžičkou kyslej smotany a podávame s celozrnným chlebom alebo s pečivom. Dobrú chuť!