
Labužníci vedia, že recepty na slané, sladké, pečené i varené tekvice dokážu byť naozaj lákavé. Taliani plnia tekvicovou plnkou sladké knedličky, Francúzi z nej robia džem a Indovia ju podávajú ako dezert so šľahačkou. S nami môžete vyskúšať tieto skvelé recepty.
Tekvicová polievka
1 kg tekvice Hokkaido , 2 mrkvy 1 väčší zemiak , 1 lyžička nastrúhaného zázvoru , 40 g masla , 1 cibuľa , 1 l mäsového vývaru , 200 ml smotany na šľahanie , 150 ml kyslej smotany štipka nastrúhaného muškátového orieška mleté farebné korenie soľ
1. Tekvicu opláchneme, prekrojíme
a odstránime z nej semienka. Dužina je mäkká, netreba ju šúpať. Pokrájame ju na kocky spolu s očistenou mrkvou a zemiakom.
2. V hrnci rozohrejeme maslo a najemno nasekenú cibuľu opečieme dosklovita. Pridáme pokrájanú tekvicu, mrkvu, zemiak, zázvor a za stáleho miešania
asi 5 minút dusíme. Osolíme, prilejeme vývar a pod pokrievkou varíme 25 minút.
3. Polievku odstavíme a tyčovým mixérom rozšľaháme na pyré. Vmiešame smotanu, dochutíme soľou, korením
a nastrúhaným muškátovým orieškom. Polievku podávame horúcu s kôpkou smotany.
2 tekvice Hokkaido , 4 celé strúčiky cesnaku , 3-4 malé čili papričky , olivový olej , grilovacie korenie , morská soľ , pár vetvičiek majoránu
1. Tekvicu umyjeme, očistíme, vnútro vydlabeme a nakrájame na mesiačiky.
2. Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme tekvicu, neošúpané strúčiky cesnaku, čili papričky a pokvapkáme cesnakovým olejom.
3. Osolíme, okoreníme a pečieme asi
20 minút pri teplote 200 °C. Pred koncom pečenia pridáme majorán pre dobrú arómu.
Viera Masárová