Letná kombinácia rozkvitnutej prírody a teplého počasia láka ľudí do záhrady. A keď sa povie záhrada, mnohým sa automaticky vybaví aj obľúbená zábavka – grilovačka.

Hoci sa nemôžeme porovnávať s Amerikou, kde to vychýrenými garden párty doslova žije, aj u nás sa grilovanie teší stále väčšej obľube. Posedieť si vonku na čerstvom vzduchu s priateľmi či rodinou a popri tom sa dobre najesť je jednoducho príjemné.

Väčšina z nás si pod pojmom grilovanie predstaví vyklepaný kusisko dobre marinovaného mäsa. Ak si však teplé jarné dni chcete vychutnať s ľahkým pocitom, nemusíte sa obmedzovať len na mäso. Grilu výborne pristane aj zelenina. Fantastická je grilovaná cuketa, paprika, mrkva, kaleráb, cibuľa nakrájaná na hrubšie kolieska alebo baklažán. Ten odporúčame po nakrájaní posoliť a nechať chvíľu odstáť. Inak sa môže stať, že bude mať nepríjemne horkú chuť. K teplej, práve ugrilovanej zelenine sa priam pýta čerstvý celozrnný chlieb s rastlinnou nátierkou.

Nebojte sa pri grilovaní experimentovať. Určite ste sa už niekoľkokrát presvedčili, že recepty  à la „čo chladnička dá“ bývajú najlepšie. A to platí aj pri grilovaní. Nad žeravé uhlíky môžete dať čokoľvek, okrem zeleniny pokojne aj jablko či banán.

Cenná rada na záver: Aby boli vaše na grile pripravené pokrmy nielen chutné, ale aj zdravé, negrilujte pri veľmi vysokej teplote a už vôbec nie priamo na ohni. Možno vás čakanie na pahrebu nudí, ale ideálne podmienky na grilovanie vytvárajú až tlejúce uhlíky.

www.florastranky.sk